|
Algemene informatie |
|
|
Zie hier enkele deugden van de olie van Voedselargan:De olie van Argan die in uw dagelijkse voeding wordt verbruikt, draagt bij op belangrijke wijze: • om de koers van slechte cholesterol aanzienlijk te laten dalen, • de onzuiverheden ontbinden die de slagaders stoppen, • de uitstelling van huidsveroudering.
Zie hier enkele uitvoerige eigendommen:
De vette zuren van de olie van Argan zijn aan meer dan 80% van de insaturés zuren. De oléiques en linoléiques zuren wonen respectievelijk bij bijna 45% en 35% [Charrouf de Heer. 1984], verleent dit aan deze olie zeer goede dieetkwaliteiten. Het linoléique zuur is een wezenlijk vet zuur want hij kan niet door het organisme samengevat worden en moet dus verplicht door de voeding gebracht worden. Volgens de recente werkzaamheden van nutritionnistes, de wezenlijke vette zuren (linoléique, linolénique zuren,…) zouden biologische voorlopers van deze intracellulaires hormonen zijn: de prostaglandines.
Deze laatsten zijn fundamentele regelende molecule van de verschillende cellulaire systemen, in het bijzonder alle van wat membrannaires uitwisseling zijn. De wezenlijke vette zuren grijpen in als functie van barrière en doorlatendheid van de huid. Het gebrek aan wezenlijke vette zuren, onvermijdelijk met de leeftijd, veroorzaakt een huidveroudering die tot uiting komt door uitdroging en die een verlies van elasticiteit van de huid aldus het verschijnen van rimpels bevordert. De correctie van een gebrek aan wezenlijke vette zuren maakt het mogelijk om de huidveroudering uit te stellen.
Insaponifiable bevat koolwaterstoffen en carotine aan 37,5%, tocophérols aan 7,5%, een triterpèniques alkohol om 20%, van het methyl-stérols en stérols om 20% en xantophylles aan 6,5% [Charrouf de Heer. 1984]. Het onderzoek van de provitamine A in de vorm van trans bétâ-carotène in de olie van Argan is negatief gebleken [Ketting en Lemaire 1974].
De olie van Argan is betrekkelijk rijk aan tocophérols: 620 Mg/Kg (olijfolie , 320 Mg/Kg). Zij bestaan uit 69% van a-tocophérol (vitamine E), 16% van b-tocophérol, 13% van g-tocophérol en 2% van d-tocophérol [Charrouf de Heer. 1984]. De vitamine E wordt voor zijn eutrofische eigendommen gekend, dat wil zeggen dat hij draagt tot een normale voedingsbestand met een regelmatige ontwikkeling van alle delen van de organisme . De b, g en d-tocophérols hebben antioxydante acties die een goed behoud van de olie van Argan zullen toelaten.
Het triterpènique deel wordt voornamelijk van Tirucallol, van b-Amyrine en Butyrospermol [Meel en coll gevormd. 1984]. Het stérolique deel is hoofdzakelijk uit Spinastérol en Schotténol samengesteld [Meel en coll. 1981]. Dit stérols worden zelden in de plantaardige oliën ontmoet. Volgens bepaalde auteurs [Boukhobza. en Pichon-Prum. 1988], zou Schotténol verantwoordelijk voor de activiteit van een plant zijn (Agyratum conyzoïdes) waarvan het sap in Indië wordt gebruikt om bepaalde huidziekten te verzorgen.
In de soort Ipomopsis aggregata, is glycoside van schotténol tegen kanker [Arisawa en coll gebleken. 1985].De chemische samenstelling van de olie van Argan, zoals wij deze hebben beschrijven veroorzaakte een specifieke onderzoek naar zijn intrinsieke kwaliteiten. Het is aldus dat inzake behoud, de werkzaamheden van Chimi en coll. [1994] hebben aangetoond dat zij zich duidelijk beter tegen autooxydation verzet dan de olijfolie. Deze resultaten zouden te wijten aan polyphénols (56 Mg/Kg) en tocophérols zijn (620 Mg/Kg).
Met betrekking tot de voedingsstudie, werd zij in vivo door Belcadi verwezenlijkt [1994]. Deze studie heeft aangetoond dat: • De ingestie van de olie van argan leidt tot een vergelijkbare wijziging van AGPI membrannaire die te wijten zijn aan de olie van aardnoot. • Deze olie betrekkelijk rijk aan vitamine E, veroorzaakt de stimulering van een enzymatische activiteit in verband met détoxification en de antioxydante defensie van de cellen.
Er volgt zich een vermindering van de membrannaire gevoeligheid aan péroxydation die aan de oorsprong van de veroudering volgens bepaalde auteurs [Sohal en Allen, 1990 zou zijn; Zielen en Shigenega 1992; Harman 1992].
Voor het cosmétologisch gebruik, heeft het traditionele gebruik van de olie van Argan voor huiddesuitdroging en de fysiologische veroudering van de huid bepaalde Franse laboratoria gemotiveerd om het op te nemen in cosmetische producten. |
|